top of page

Μουσική και άνθρωπος

Κλασική, πάνκ, ροκ, χιπχοπ, μπαρόκ, ηλεκτρονική, χέβιμέταλ, τζαζ, μπλουζ, ποπ, ροκ εντρολ είναι μερικά από τα είδη της μουσικής, καθένα από τα οποία επηρεάζει διαφορετικά κάθε άνθρωπο. Ωστόσο όλοι οι άνθρωποι με βάση τις δικές τους επιρροές στρέφονται στη μουσική επιδιώκοντας την ανάπαυση της ψυχής τους.

 

Στη Καρδιά

Είναι  γεγονός ότι ο εγκέφαλος διεγείρεται από οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση.Τα ποικίλα συναισθήματα που κυριαρχούν στα τραγούδια όπως φόβος, έρωτας, θυμός, απόγνωση, μελαγχολία, χαρά συμβάλλουν σε αυτήν. Λόγω της σύνδεσης του εγκεφάλου με όλα τα μέρη του σώματος είναι λογικό η διέγερση του  να επηρεάζει τους καρδιακούς παλμούς. Έτσι, τραγούδια με έντονο και γρήγορο ρυθμό αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς, ενώ τα πιο ήρεμα τραγούδια έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

 

Στη Ψυχολογία

Η μουσική επηρεάζει πολύ την  ψυχολογία του ανθρώπου. Προσφέρει συναισθηματική ευφορία, προκαλεί στον εγκέφαλο αντιδράσεις που συνδέονται με την ευχαρίστηση και τη χαλάρωση, δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου «McGill» του Montreal .Μάλιστα έχει αποδειχθεί πως η μουσική συμβάλλει στην καλύτερη επικοινωνία, , στη βελτίωση της μνήμης και στην αύξηση  της δημιουργικότητας.

 

Στον πόνο

 Η μουσική ενεργοποιεί την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών του στρες και η ένταση του πόνου. 
 

Στον ύπνο

Επιστήμονες έχουνε ανακαλύψει ότι η μουσική κατά την διάρκεια του ύπνου μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του. Συγκεκριμένα ήχου που αντιστοιχούν στις χαμηλές ταλαντώσεις του εγκεφάλου, κατά την διάρκεια του ύπνου αυξάνουν αυτές τις ταλαντώσεις και έτσι βελτιώνουν την ποιότητα του.                                  
 

Στην ψυχική υγεία

Είναι αποδεδειγμένο ότι η μουσική συμβάλλει στη μείωση του άγχους και την καταπολέμηση του στρες, σε μία από τις σχετικές μελέτες που διεξήχθη από ερευνητική ομάδα υπό τον δρα Ντάνιελ Λεβάιτιν, καθηγητή Ψυχολογίας και Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Καναδά και έναν από τους γνωστότερους μελετητές της νευροεπιστήμης της μουσικής. Συμπεριέλαβε μελέτες σε ασθενείς οι οποίοι επρόκειτο να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και οι οποίοι είτε άκουγαν την αγαπημένη τους μουσική είτε έπαιρναν αγχολυτικά φάρμακα. 
Όταν τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν το άγχος που ένιωθαν, όσοι άκουγαν μουσική ένιωθαν λιγότερο άγχος και είχαν χαμηλότερη κορτιζόλη απ’ ό,τι όσοι πήραν αγχολυτικά. Τέλος μία άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Cleveland υποστηρίζει ότι η μείωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να φτάσει μέχρι και το 25%. 
 

ΜΑΡΙΑ ΝΕΦΕΛΗ ΝΤΑΝΤΟΥΡΗ

bottom of page